Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

TEST otkrio veliku prevaru sa štednim žaruljama

TEST otkrio veliku prevaru sa štednim žaruljama

Veliki test udruženja potrošača Which pokazao je izdržljivost 46 vrsta štednih žarulja, a više od četvrtine palo je na testu jer nisu odgovarale deklaraciji na proizvodu.

Razočaravajući rezultati testa otkrili su da žarulje za koje proizvođači tvrde traju 25 000 sati, mogu gorjeti svega 6 000 sati, a neke su pale i ispod tog zakonskog minimuma, objavio je Daily Mail.

Udruge potrošača koje su sudjelovale u istraživanju žarulje su uključivale 165 minuta pa isključivale 15 minuta, sve dok žarulje ne bi pregorjele.

Žarulje s cijenom većom od 12 eura prestale su gorjeti prije 6 000 sati, a većina žarulja koja prema deklaraciji proizvođača traju 25 000 sati nisu dogurale ni do 10 000 sati.

Osim toga, žarulje s deklariranim trajanjem 15 000 sati (66 od 230 testiranih uzoraka) isto tako nisu gorjele niti 10 000 sati.

Prema rezultatima testa najlošije su ocijenjene žarulje proizvođača namještaja IKEA i TCP (Technical Consumer Products). U tvrtkama ne znaju zašto su njihove žarulje podbacile na testu i povući će sve sporne žarulje iz prodaje.

Nakon zavjere oko žarulje sa žarnom niti čini se kako su nove europske regulative s prelaskom na

ekološki prihvatiljivije štedne LED žarulje
otvorile vrata manipulacijama na štetu potrošača.

Kupac.hr


28.1. 2014.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku