Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Test pilećih salama - usporedili smo brandove i trgovačke marke

Test pilećih salama - usporedili smo brandove i trgovačke marke

Obarene kobasice, koje u govornom jeziku nazivamo salame, omiljeni su narezak u gotovo svakom kućanstvu. Odlične su na sendviču ili u salatama, a kupci uglavnom imaju svog favorita kada je o ovakvom zalogaju riječ. Na tržištu se svako malo pojavljuju trgovačke marke velikih prodajnih lanaca, ali o takvim proizvodima jako je teško pronaći dodatne informacije osim onih na ambalaži. Kupci ih vide uredno složene na policama, shvate da su prilično jeftiniji, ali oni neskloni eksperimentiranju teško će se odlučiti na kupnju bez preporuke. Trgovačke marke se u pravilu ne oglašavaju i zato im je cijena znatno povoljnija, međutim to ne mora nužno značiti da su ti proizvodi lošije kvalitete od poznatih brandova.
Budući da su brandovi kao što su Poli, P extra, Gavrilović pileća i Poliko uglavnom poznati hrvatskim potrošačima, odlučili smo ih usporediti s manje poznatim trgovačkim markama sljedećih prodajnih lanaca: Konzum, Kaufland i Lidl.

Testirani proizvodi:
brandovi: Poli, Perutnina Ptuj extra, Gavrilović pileća, Poliko vs. trgovačke marke: Standard (Konzum), K plus (Konzum), Best farm (Kaufland), Baroni (Lidl)

Testirali smo: miris, okus, strukturu, ambalažu. Testirane proizvode kušali smo čiste, bez dodataka, s pauzama.poli_test_kupac.hrPOLI (Perutnina Ptuj)

Poli je jedna od najpoznatijih salama na hrvatskom tržištu, a kako nam govori natpis na ambalaži to je prva pileća salama u Europi. Prema strukturi možemo je svrstati u salame srednje čvrstoće što znači da je gotovo idealna za rezanje i konzumaciju. Ovitak dobro prianja na salamu i ne raspada se kod malo snažnijeg pritiska nožem. Kad se prinese ustima, osjeća se blag, nenametljiv i privlačan miris piletine. No, od takvog uvoda očekivali smo ipak nešto više jer nam je već nakon nekoliko zalogaja postalo jasno da miris ne prati okus. Okus je prilično neutralan i prazan s blagim nagovještajem piletine, a nakon nekog vremena osjeća se masnoća i sol. Na kraju smo se morali složiti da je miris Polija ipak njegov bolji dio.

Kupac.hr ocjena: 3,9/5


poliko_test_kupac.hrPOLIKO (Vindija)

Poliko dolazi iz Vindije i dobro je poznat hrvatskim kupcima. Ovo je mekša salama što bi nekome malo nespretnijem moglo raditi probleme kad želi rezati ravnomjerne kriške. Ovitak nije baš kvalitetan i puca kod rezanja. Miris Polika podsjeća na paštetu, a kod konzumacije se raspada u ustima prije nego što ga sažvačemo do kraja. Drugim riječima, kakav je pod prstima, takav je u ustima. Okus ove salame isto ne prati njezin miris. Kad osjetite neki miris onda očekujete njegov završetak u konzumaciji, ali na kraju smo se morali složiti da je okus i ovdje izostao.

Kupac.hr ocjena: 3/5
gavrilovic_pileca_test_kupac.hrGAVRILOVIĆ PILEĆA KOBASICA

Gavrilović je hrvatski proizvođač mesa i mesnih prerađevina s dugogodišnjom tradicijom. Pileća kobasica koju smo kušali krije ponešto od tog majstorstva jer ovo je prva od testiranih salama čiji su miris i okus povezani. Ovitak je dovoljno kvalitetan, a salama se može ravnomjerno rezati zbog srednje čvrste strukture. Miris podsjeća na pileću paštetu s laganim začinskim notama. Ugodna je za konzumaciju jer zbog svojeg sastava ostavlja dojam da ipak nešto jedemo. Okus, kao što smo već spomenuli, odgovara mirisu i u njemu dominira okus piletine koji je dobro izbalansiran s blagom gorčinom te paprom, solju i ostalim začinima.

Kupac.hr ocjena: 4,4/5


perutnina_extra_test_kupac.hrP EXTRA (Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec)

Ovo je još jedna korektno proizvedena salama. Premda dolazi iz hrvatske podružnice slovenskog proizvođača prilično se razlikuje od Polija. P Extra salama pakirana je u kvalitetan ovitak. Nešto je čvršće strukture što olakšava rezanje i karakterizira je naglašen miris piletine. Okus je slankast, u njemu dominira piletina koja je dobro povezana s mirisom, a nakon konzumacije u ustima se sa zadrškom javljaju začinske note s blagom gorčinom. Zbog svoje strukture ugodna je za konzumaciju, a zbog svega navedenog više će odgovarati onima koji vole malo naglašeniji okus.

Kupac.hr ocjena: 4/5
standard-rez_kupac.hrSTANDARD PILEĆA POSEBNA (robna marka Konzum)

Standard salama bila nam je potpuna nepoznanica i nismo znali što možemo očekivati. Ovitak ne prianja dobro i pucao je kad smo je rezali, a mekoća salame uzrokuje dodatno "proklizavanje" kod rezanja. I to su bile sve slabe točke koje smo otkrili. Ugodno nas je iznenadio privlačan miris u kojem se osjećaju začini. Salama je ukusna pomalo slankasta i okus je dobro izbalansiran s mirisom. Da je kojim slučajem struktura salame malo čvršća, a ovitak kvalitetniji svi smo se složili da bi u ovom bi testu bila puno bolje ocijenjena.

Kupac.hr ocjena: 3,6/5K-plus_posebna_test_kupac.hrKPLUS POSEBNA (robna marka Konzum)

Ova salama je proizvedena od pilećeg i purećeg mesa. Zapakirana je u kvalitetan ovitak i čvršće je strukture što olakšava rezanje. Miris je nenametljiv, jedva primjetan, s ipak malo većim naglaskom na začine kojima dominira papar. Okus nije usklađen s mirisom u što smo se uvjerili već kod prvog zalogaja. Prilično je neutralan, a nakon konzumacije u ustima ostaje čudan pomalo slankast okus.

Kupac.hr ocjena: 2,9/5


best-farm_rez_tesr_kupac.hrBEST FARM (robna marka Kaufland)

Robna marka Kaufland nudi salamu Best farm. Ovitak je kvalitetan, a struktura salame dovoljno čvrsta i dobro je prošla na ovom dijelu testa. No, kad smo je počeli rezati ispostavilo se da je ipak teško uskladiti sve elemente od kojih nastaje super salama. Njen miris podsjeća na mesni narezak, a nakon nekoliko udisaja osjeća se nešto što podsjeća na metal. I okus podsjeća na mesni narezak, nije baš privlačan, a izbor začina je bio prilično čudan za naš ukus.

Kupac.hr ocjena: 2,5/5

baroni_rez_test_kupac.hrBARONI (robna marka Lidl)

Robna marka Lidla ušla je u ovaj test zbog nekoliko upita naših čitatelja koji su željeli znati kakvi su proizvodi ove robne marke. Premda je ova salama proizvedena od goveđeg i svinjskog mesa, a Lidl nema veliki izbor salama manjih pakiranja, učinili smo iznimku i odlučili je uvrstiti u ovaj test. čvrstoća ovitka i salame Baroni je prilično dobra, a miris je blag. Okus je isto tako blag i korektan, salama je malo suha i fali joj začina.

Kupac.hr ocjena 3,3/3

 Na kraju možemo zaključiti da nas je cjenovno najmanje oduševo Poli jer zbog previsoke cijene od oko 25 kuna za 500 grama ne nudi povoljan omjer cijene i kvalitete. Svi smo se složili da je pobjednik ovog testa Gavrilović pileća kobasica koja je pokazala najveći sklad između mirisa i okusa, dobro usklađene začine i povoljnu cijenu od oko 14 kuna za 400 grama. Nadamo se da smo vam ovim testom uspjeli približiti dio ponude koja će vam pomoći u odluci za kupnju jer neke testirane trgovačke marke, osim što su znatno jeftinije i cijena im se kreće oko 11 kuna za 500 grama, mogu se bez problema nositi s poznatim brandovima.


Kupac.hr
23.9. 2011.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku