Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Veliki Radler test – pivo s limunom

Veliki Radler test – pivo s limunom

U ovom testu kušali smo radlere: Karlovačko, Pan, Union (limun i grapefruit), Ožujsko limun i robnu marku Grafenwalder


Radleri su u zadnje vrijeme preplavili hrvatsko tržište. Premda bi na prvu loptu mogli pomisliti kako je ovdje riječ o nekoj novoj vrsti piva, prije kušanja radlera odmah zaboravite sve što ste znali o pivu jer će vas već nakon prvog gutljaja iznenaditi novi neočekivani okus u kojem se pivo jedva nazire. Slobodno možemo reći da su i žene koje ispijanje piva smatraju isključivo muškom povlasticom konačno došle na svoje - stigli su fini miksevi piva i limunade s niskim udjelom alkohola koji stvarno dobro osvježavaju. Vjerujemo da će vam naš test olakšati izbor kako biste što manje lutali u izboru radlera po svojem ukusu.

Ozujsko_Limun packshot za web page.jpg

Ožujsko limun

Zagrebačka pivovara svoje piće nije nazvala radler, nego jednostavno Ožujsko limun - pivo s limunom. Ova mješavina svijetlog piva lager i bezalkoholnog pića od limunovog soka ima 2% alkohola , uz udio piva od 40%. Pri prvom točenju u čašu na vrhu se pojavljuje lagana pjena koja se brzo slegne. Okusom dominira zreli limun kojem lagani mjehurići dodatno pojačavaju svježinu i veoma je sličan jednom popularnom izotoničnom napitku. Najbliži opis bio bi okus lagano gazirane limunade pa ako ste ljubitelj takvih sokova onda je ovo pravi izbor za vas. Ožujsko limun dostupno je u boci i limenci od 0,5 L.

Kupac.hr ocjena: 3,8/5

karlovacko_radler
Karlovačko radler

Nakon Žuje limun, otvorili smo Karlovačko radler. Omjer piva i limunovog soka je 40:60, uz 2% alkohola, što je identično Žuji. Ali iznenadio nas je okus koji se drastično razlikuje od Žuje limun. Ovdje gaziranosti gotovo da nema, piće je lagano zamućeno i slabo se pjeni. Lagano razvodnjenim okusom više dominira pivo dok limunov sok neodoljivo podsjeća na sok od bazge. Ovo bi mogao biti pravi izbor za pivopije koji se u potrazi za osvježenjem ne žele odreći okusa piva zbog tamo nekog limuna. Karlovačko radler dostupno je u boci i limenci od 0,5 L.

Kupac.hr ocjena: 3,8/5

 

pan_radler
Pan radler

Ovaj radler ima isti omjer piva, limunovog soka i alkohola kao i prethodna 2 testirana radlera. Nakon točenja, u čaši se stvori lijepa pjena koja se brzo slegne. Okus Pan radlera je svjež, ima boju prave limunade, a gaziran je manje od Žuje limun. Nakon ponovljenog kušanja okus limuna postane gorkast i jako podsjeća na grejp što za vrijeme ljetnih vrućina može biti dobitna kombinacija za gašenje žeđi. Sve u svemu, vrlo osvježavajuće i ukusno piće za sve one koji vole manju gaziranost. Pan radler dostupan je u boci i limenci od 0,5 L.

Kupac.hr ocjena: 4/5

 

union_grejp_radlerUnion radler limun i Union radler grapefruit

Union radler limun nas je prilično (neugodno) iznenadio. Okus je prazan i podsjeća na razvodnjeno pivo sa zašećerenom vodom. Niti dobro rashlađen nije nam pružio osvježenje kakvo očekujemo od radlera i zato je u ovom testu najslabije ocijenjen. Ali Union radler grapefruit je potpuno druga priča i svakako ga morate probati. Odličan okus grejpa i dobro izbalansirana gaziranost nas je oduševila. Kad se za vrijeme ljetnih vrućina odlučite osvježiti Union radlerima uzmite u obzir da oni zbog 50:50 omjera piva i limunovog soka imaju 2,5% alkohola. Union radleri dostupni su u boci i limenci od 0,5 L.

Kupac.hr ocjena: Union radler limun 2,5/5; Union radler grapefruit 4,5/5


grafenwalder_radlerGrafenwalder

U potrazi za radlerima na hrvatskom tržištu otkrili smo Grafenwalder - pivo s dodacima, robnu marku jednog inozemnog trgovačkog lanca. Limenka od 0,5 L cijenom je povoljnija od testiranih radlera u limenci. U Grafenwalder dominira prilično razvodnjen okus piva, a žuta boja baš ne otkriva prisutnost limuna. Pivo i limun u omjeru 50:50 u ovoj se kombinaciji nisu baš najbolje snašli, a ako se odlučite na kupnju ovog pića znajte da ima 2,5% alkohola.

Kupac.hr ocjena: Grafenwalder - pivo s dodacima 2,9/5


KRITERIJ OCJENJIVANJA

Na konačnu ocjenu našeg test-tima od 5 članova utjecali su ukupni dojam, mješavina okusa i svježina radlera. U testu smo više puta kušali rashlađene i nerashlađene radlere u boci i limenci.


DOSTUPNOST
Prvi hrvatski radler je Osječko Biker koji, nažalost nismo uspjeli pronaći u nekoliko najvećih zagrebačkih prodajnih centara, a zbog nemogućnosti kupnje u vodećim prodajnim centrima nismo testirali niti Tuborg limun. Na polici Super Konzuma smo otkrili Favorit radler limun-grejp u PET ambalaži od 2 L, a Interspar je u svoju ponudu uvrstio austrijski radler Pittinger koji nas se nije osobito dojmio. Testirane radlere kupili smo u sljedećim supermarketima: Super Konzum, Mercator, Interspar i Lidl. Ponuda radlera varira od prodajnog mjesta do prodajnog mjesta pa tako, primjerice, Mercator u WestGate Shopping Cityju ima bolji izbor radlera od Mercatora na Zagrebačkoj aveniji.


DOBRO JE ZNATI
U nas relativno nepoznata mješavina piva i limunade, odnosno piva i koncentriranog limunovog soka, izvorno potječe iz Njemačke. Prema općeprihvaćenom mišljenju, radler je 1922. otkrio minhenski gastronom Franz Xaver Kugler, ali recept za radler spominje se već 1912 godine. Radler (biciklist) po definiciji je mješavina piva i sode ili limunade u omjeru 50:50 ili 60:40. U sjevernoj Njemačkoj mješavina pilsnera i limunade zove se Alsterwasser dok je u južnoj Njemačkoj mješavina svijetlog piva i limunade poznata pod nazivom Russ'n. Uživanje u ovakvim osvježavajućim mješavinama imaju dugu tradiciju u krajevima njemačkog govornog područja, a ako se zateknete u njemačkim ili austrijskim pivnicama koje ih imaju u ponudi, obavezno kušajte radlere s pravom limunadom koje svaka pivnica spravlja po svojoj originalnoj recepturi.


Kupac.hr


3.7. 2011.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku