Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Pitali smo vas: kako se nosite sa skupoćom, koliko ćete potrošiti za Božić, što mislite o bankama

Pitali smo vas: kako se nosite sa skupoćom, koliko ćete potrošiti za Božić, što mislite o bankama

Kupac.hr je proveo anketu među svojim čitateljima da dođemo do odgovora na pitanja kako se nosite sa skupoćom, kako vas tretiraju banke, u kolikoj ste mjeri zadovoljni bankarskim uslugama, koliko ćete potrošiti za Božić i od kojih poskupljenja najviše strahujete u idućoj godini?  Izdvojili smo najzanimljivije odgovore ispitanika raznih dobnih skupina i različitih profesija.

"Režem potrebe. Poplaćam sve račune, kupim mačkama hranu i onda ja jedem koliko ostane. I tako, uspijevam. O bankama minimalno jer se upravo toliko i viđamo. "Gonjamo" stambeni kredit i molimo da tako i ostane. Za Božić ću potrošiti najviše na gorivo i najesti se kod familije. Pokloni će biti ekstra autorski. Ne znam kojeg me je poskupljenja najviše strah jer - ispravite me ako griješim - što god kod nas poskupi, skoči i sve ostalo za njim. Osim ličnog dohotka." (A. V., 33, sveučilišna profesorica)


"
Za Božić neću ništa ili jako malo potrošiti na darove. Kredite i račune plaćam sa zakašnjenjem što mi opet uzimaju za zlo pa mi naplaćuju opomene, jedva čekam da se riješim nekoliko velikih kredita... Ostalo je okej, jedem i tuširam se redovito... E da, i poskupljenja sljedeće godine neće biti jer će se smanjiti potrošnja pa će trgovci biti sretni da išta prodaju. Jedino će se energenti po cijeni penjati do neba... Ako je vjerovati podacima upućenih, više se ne radi o strahu nego o sve manjem broju ljudi koji će ikako moći kupovati, onaj 1 % populacije će naravno trošiti više, no čak niti to neće biti dovoljno da se poprave statistički podaci o predblagdanskom trošenju, koji se btw uvijek pažljivo prikazuju kao nevjerojatno veliki prije samih trošenja no kasniji podaci drastično odudaraju..." (S. R., 46, nezaposlen od prije mjesec dana)


"Najveći strah za 2012. je da nas sve ne strefi Sisak il smak svita, al veselim se aftersmak partiju ako ništa." (S. J., 45, učiteljica)


"Ovako: ne nosim se više nikako ni sa čim, plaća mi je ista već godinama i to prilično loša, radim honorarne poslove ne bih li nekako izdržala stambeni kredit u švicarcima, sina koji studira u Zagrebu i cijene koje se svakog dana sve više penju u nebo. Pitam se zašto su me učili da se pošteni rad isplati i zašto sam tome naučila svoje dijete. Banke mrzim, jer me maltretiraju, uzimaju mi proviziju za sve i svašta, uključujući i vođenje računa, pa me onda, zauzvrat, ne obavijeste da moram namiriti nekoliko stotina kuna jer su mi smanjili dozvoljeno prekoračenje, pa onda uđem u nedozvoljeni minus, i zato ih nabiyem. Kao i kad mi opomenu za kašnjenje uplate kredita od nekoliko dana naplate 100 kuna (i mužu isto toliko). Uglavnom, kad treba uzeti lovu ažurni su, za sve što ja od njih trebam, moram pisati dopise i voditi beskrajne razgovore. Za božić ću potrošiti minimalno jer smatram i inače da je glupo to nepotrebno razbacivanje i da je duh Božića nešto drugo, a ne to. A sve da se i želim razbacivati, nemam čime. Bojim se poskupljenja struje i hrane jer se još uvijek moram grijati i jesti. Iako sam spremna na odricanja još neko vrijeme kad bih znala i vidjela da sve ovo ide u nekom pravcu ozdravljenja. A inače, još od 1980. otkako sam krenula u neki svoj život stalno slušam priče kako će nam uskoro biti bolje. ali mi se čini da sam nekako profulala vrijeme i mjesto u kojem živim. Eto." (A. P. 47, socijalna radnica)


"Skupoća, jeftinoća, nebitno jer uvijek je isto - pola zarađenog ode na djecu, od druge polovice plate se obavezni likovi, što ostane zdrobe mama&tata na kulturu zabavu i zadovoljenje svojih hirova. Banke nas tretiraju kao humanoidne bankomate što pitanje o zadovoljstvu njihovim uslugama čini besmislenim. Za Božić ne znam koliko ću potrošiti, ovisi o tome da li i koliko će mi nenaplaćenih faktura biti plaćeno. Strah od poskupljenja ne može ista spriječiti." (S. P., 43, TV kamerman)


"Oprosti, ali u petak pred slobodni vikend ne želim o tim stvarima" (J. P., 40, fotograf)


"Moj su problem krediti. Plaćam ih na vrijeme jer kašnjenja vode u svakodnevna zvanja na mobitel i mogli bi me odvesti do samoubojstva... I onda se nađe neko od frendova poduzetnika ovdje (sa značajnim profitom) koji me krene uvjeravati kako bi mi moja plaća trebala biti dovoljna... Obožavam takve komentare... Za Božić i NG neću potrošiti NIŠTA...tek toliko da ne gladujem...sama doma, s knjigom u ruci..." (N.V.,  prosvjetna radnica)

 

"Je, banka ti posudi pare i na tome zaradi... Sve sam više za uvođenje muslimanskih banaka na naše tržište. Moja penzija nije velika, a 40% pojede alimentacija. Koncerata s FB&NB nedovoljno, a zaradom ionako samo pokrivam trošak dolaska na koncert iz BG, dodatnih poslova sve je manje i manje... Nemam pojma hoću li ikome i išta kupit za Božić, još mi je starija kćer rođena na Badnjak...ma ja sam već bankrot. Jučer smo na koncertu REBEL STAR ja i žena podilili Coca-Colu...dovoljno?" (S. K., 45, glazbenik, bivši branitelj)

 

"Najviše se plašim poskupljenja javnih usluga ( voda, struja, čistoća, HRT pristojba, javni gradski prijevoz, telefoni, pogrebno...) jer su to uglavnom troškovi koje ima svako domaćinstvo bez obzira kolika su mu primanja, a ukoliko ih redovno ne podmiruje potpada pod skupe ovrhe, od 1.1. 2012. i javne ovršitelje koji će, jer im je to zakonom omogućeno, građanima uzimati i prodavati sve, od lančića do kuće/stana... Poskupljenja javnih usluga su već najavljena, te tvrtke umjesto da uvedu reda u svoje poslovanje i riješe višak zaposlenika uz blagoslov političara isporučuju enormne račune i ovrhe sve siromašnijim građanima pa će se dogoditi da gradimo zemlju beskućnika umjesto zemlje zadovoljnih ljudi... Naravno, strah me i poskupljenja hrane jer je već sad vidljivo da se sve lošije hranimo što ima posljedice na zdravlje ljudi, osobito djece... Za blagdane trošim puno, okuplja se moja velika obitelj, ali ne odjednom, malo pomalo sam kupovala i spremala poklone i većinu namirnica tako da neće biti velikog jednokratnog udara na džep." (E. B., 63, Round the World by plane - najviše IATA zvanje za agente i predsjednica udruge potrošača Plavi val)

 

Zahvaljujemo vam na odgovorima!


Linda Miliša / Kupac.hr


19.12. 2011.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku