Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Praktični savjeti za uštedu novca i goriva

Praktični savjeti za uštedu novca i goriva

Cijene goriva rastu svakih nekoliko tjedana, a prema najnovijim najavama to se neće promijeniti u dogledno vrijeme. Svi oni koji se voze svaki dan znaju koliko osjete svako poskupljenje na svojem kućnom budžetu.

Kupci goriva ne mogu nikako utjecati na promjene cijena, ali mogu utjecati na promjenu svojih navika koje im se u konačnici mogu isplatiti. Pogledajte nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da uštedite novac.

  • Usporite vožnju

Često pritišćete papučicu gasa da stignete brže na odredište? Nemojte. Tih nekoliko minuta ništa vam neće značiti, a ako usporite svoju vožnju za barem 10% uštede ćete vidjeti već nakon prvog rezervoara goriva.

  • Naučite kočiti

Automobili najviše troše kad kreću s mjesta i zato troše najviše goriva u gradskoj vožnji. Ako se lagano vozite u koloni vozila, uz pravilno držanje razmaka možete voziti bez suvišnog kočenja. Tako će vaše vozilo ostati u pokretu, a vaš će se novčanik nakon mjesec dana osjećati do 20% bolje.

  • Prebacite u ler na semaforu

Kad stojite na semaforu ili u gužvi na cesti prebacite u ler. To će omogućiti prijenosu na vašem automobilu da se malo ohladi i smanji pritisak.

  • Nemojte voziti suvišan teret

Što je automobil teži, potrošit će više benzina. Jednostavno. Ali nije jednostavno ako iz automobila zaboravite izvaditi tešku opremu za rad, sportske aktivnosti ili cijeli niz dječjih sitnica s kojima se vozate uokolo. Pokušajte s praznim vozilom pa usporedite potrošnju.

  • Vozite se najisplativijim putevima

Svaki put ima alternativu. Ako vozite u zonu koja je načičkana semaforima radije izaberite zaobilaznice ili alternativne pravce. Svako kočenje na semaforu osjetit ćete na svojem novčaniku. Čak i ako je nešto veća udaljenost, vožnja zaobilaznim putem bez zaustavljanja uvijek je isplativija.

  • Skinite krovni nosač

Proveli ste vikend u prirodi na koji ste povezli bicikle, ali vam se poslije uživanja nije dalo šarafiti po automobilu. Krovni nosači povećavaju otpor u vožnji čime automobil, pogađate, troši puno više goriva. Uklonite sve što vam može smetati i ležerno se odvezite u novi radni tjedan.

  • Zamijenite filter zraka

Filter zraka je jedan ne pretjerano skup potrošni dio na automobilu. Provjerite u kakvom je stanju i po potrebi ga zamijenite jer tim jednostavnim potezom možete uštedjeti do 10% goriva.

  • Ne uključujte klimu na svaku zraku sunca

Mnogi vozači su postali pravi ovisnici o klimi. Ima i onih koji je uvijek uključuju na najhladnije i tako troše najviše goriva. Osim toga velika razlika između vanjske i unutarnje temperature štetna je za zdravlje. Pokušajte se osvježiti otvaranjem prozora ili ako imate mogućnost parkirajte u hladu. Automobil će trošiti puno manje goriva, a vaši sinusi bit će vam zahvalni.

Sigurno ste se prepoznali u nekoj od ovih točaka. Neki iskusniji vozači već se pridržavaju ovih pravila, ali većina vozača smatra kako te sitnice nisu previše bitne. Pokušajte primijeniti sve navedeno u svakodnevnoj vožnji pa vidite je li se isplatilo. Ako želite doznati još dodatnih trikova za uštedu goriva pogledajte ovdje.


Kupac.hr


18.3. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku