Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Najviše trošimo na hranu i piće

Najviše trošimo na hranu i piće

Upravo završena GfK analiza kretanja prihoda i rashoda u kućanstvima Hrvatske u prošloj godini upućuje na nedostatne prihode kod gotovo tri četvrtine kućanstava.

U 2011. godini jedno prosječno  hrvatsko  kućanstvo raspolagalo je mjesečno s oko  6.610 kuna (oko 890 eura) ili,  na godišnjoj razini, to iznosi ukupno oko 79.326 kuna (oko 10.676 eura).

Prihodi su najviši u Zagrebu - oko 7.690 kuna, te Istri, Primorju i G. Kotaru - oko 7.155 kuna, a najmanji u Slavoniji -  5.528 kuna.

S druge strane, prema subjektivnoj procjeni ispitanih, potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih troškova / potreba obitelji trebali bi iznositi u prosjeku mjesečno oko 8.824 kune (oko 1.187 eura ) ili, na primjer, za četveročlanu obitelj to iznosi  oko 11.242 kune mjesečno.

Razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda  (na bazi svih anketiranih kućanstava) iznosi u prosjeku oko - 2.214 kuna! Dakle, potrebni prihodi u prosjeku bi trebali biti veći za oko 33% od ostvarenih.

No, ima i onih kućanstava kojima ostvareni prihodi pokrivaju potrebe ili su i veći:
- "veće od potrebnih"  prihoda ima  oko 8% kućanstava (2010.g. - oko 9% kućanstava; 2009.-10%;   2008.- 12%)
-  "točno koliko im treba"  ima oko 17% kućanstava
-  ostvarene prihode  niže od potrebnih ima  oko 72%
-  oko 3% ispitanika nije željelo dati odgovor.

Usporedi li se ostvarene i potrebne prihode kod  kućanstava koja nemaju dovoljno, raspoloživih sredstava, dolazi se do podatka da bi u prosjeku njihova potrebna primanja trebala biti čak 64% veća od sada  ostvarenih (prosječan udio razlike ostvarenih i potrebnih prihoda u ostvarenim prihodima).

Najviša pojedinačna stavka u kućnom budžetu i dalje otpada na hranu i piće - oko 29%. Doda li se tome i troškove stanovanja proizlazi da 48% svojih prihoda kućanstva troše na zadovoljenje samo osnovnih egzistencijalnih potreba.

Ostvareni prihodi u 2011. godini  povećali su se za 24 eura u odnosu na prethodnu godinu, a potrebni prihodi su ostali otprilike na istoj razini. Razina ukupnih troškova kućanstava malo se smanjila u odnosu na prošlogodišnju, što potvrđuje nalaze iz drugih istraživanja, jer - kućanstva su u protekloj godini (u prosjeku) ponašala vrlo racionalno i nastojala "štedljivo trošiti".

Kada se promatra potrošnju kućanstava po vrstama troškova dobiva se informacija da se, u odnosu na prethodnu godinu, nešto manje novca trošilo na hranu i piće (5%), stanovanje (5%), prometne troškove (7%), obuću i odjeću (13%),  trajna dobra (12%), duhan i cigarete (5%), mobilni i fiksni telefon (6%), medicinske usluge (11%), obrazovanje (2%). Jedino na što su potrošači izdvajali više su otplate stambenih kredita, za koje su izdaci u odnosu na prethodnu godinu porasli 29% (problem "švicaraca"). Tu vrstu kredita ima oko 13% kućanstava. Ostale vrste kredita  se ne prate  u ovom istraživanju.

Zanimljivo je još istaknuti da oko petine kućanstava mjesečno odvaja nešto na štednju (u banci ili kod kuće) i oni su u lanjskoj recesijskoj godini izdvajali malo više za tu namjenu.

 

 

Kupac.hr


21.2. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku