Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

PDV od 25% izravan udar na kupce

PDV od 25% izravan udar na kupce

Povećanjem poreza na dodanu vrijednost na 25% Hrvatska je postala 3. država u Europi po visini PDV-a, odmah iza Islanda (25,5%) i Mađarske (27%).

Od povećanja PDV-a izuzeti su ulja i masti za prehranu, bijeli konzumni šećer, dječja hrana i isporuka vode na što će se primjenjivati stopa PDV-a od 10 posto, dok kruh, mlijeko, lijekovi, medicinska pomagala i knjige ostaju oslobođeni PDV-a.


No, pravo je pitanje što je s drugim namirnicama i proizvodima na koje se primjenjuje stopa poreza od 25%? Povećanje stope PDV-a ostavlja prostora trgovcima da zbog pada profita povećaju marže što je još jedan problem na koji kupci uopće ne mogu utjecati.


Porez koji na kraju plaćaju krajnji kupci opteretit će kućne budžete hrvatskih kućanstava koja najviše troše na hranu i piće.


Ostaje za vidjeti hoće li hrvatski kupci na vrlo izgledan val poskupljenja odgovoriti sve većim odlaskom u kupnju preko granice gdje se osim hrane najviše kupuju odjeća, obuća i higijenske potrepštine.


Prethodna vlada je pokušala riješiti gospodarske probleme uvođenjem kriznog poreza nakon kojeg nije ostvaren nikakav gospodarski rast.

Predsjednik hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić u svojoj je kolumni napisao kako je povećanje poreza kao mjera pokrića dijela deficita, u razdobljima stagnacije gospodarstva pogrešna mjera. Kratkoročno se postignu pozitivni efekti u proračunskim prihodima, ali se dugoročno slabi porezna osnovica.


Prema svemu sudeći hrvatske kupce očekuje još jedna krizna godina u kojoj će biti prisiljeni snalaziti se kako znaju. A mi ćemo se i dalje truditi da vam redovito donosimo najnovije informacije o povoljnoj kupnji da vam barem malo olakšamo život.

 Kupac.hr


2.3. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku