Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

5 glupih pogrešaka koje radimo sa svojim novcem

5 glupih pogrešaka koje radimo sa svojim novcem

Danas je gotovo postalo nemoguće naći nekoga tko barem jednom nije iskusio minus na tekućem računu, dok je drugima to postao način života. Mnogi od nas koliko god bili svjesni da trebaju štedjeti to uopće ne pokušavaju, premda postoje mnogi načini da se popravi kućni budžet i prebrodi od prvog do prvog.

Donosimo vam zanimljiv popis 5 glupih pogrešaka koje radimo sa svojim novcem koji je napravio portal Lifehacker. U popis smo dodali i poveznice na zanimljive članke koje smo prethodno objavljivali i nadamo se da će vam koristiti. Pročitajte ovaj popis i sigurno ćete se prepoznati u jednoj pogrešci, a možda i u svima.


5 glupih pogrešaka s novcem

1. Dok pokušavate dodatno uštedjeti trošite više novca
Odlučili ste uštedjeti novac i odreći se nekih troškova za koje smatrate da vam nisu nužni. Na primjer, preskočit ćete redovite preglede kod zubara i tako uštedjeti nešto novca, no kada nakon izostanka redovite skrbi odlučite posjetiti zubara, taj račun će biti mnogo veći.

Druga glupa pogreška koju radimo s novcem je kupnja jeftinih proizvoda. Oni vam kratkoročno mogu uštedjeti novac, ali njihov kratak rok trajanja i potreba da ih zamijenite novim proizvodima na kraju ispadaju skuplji od kvalitetnih proizvoda. Ako ste ikada kupili jeftin pisač onda znate da toneri s bojom jako kratko traju, a novi koštaju skoro kao cijeli pisač. Tek kada dođe potreba za zamjenom tonera ili popravkom shvatite koliko je to loše za vaš novčanik.

Kupovanje namirnica na veliko također vas može koštati puno novca, ako ne iskoristite sve ono što kupite. Takvo kupovanje hrane može biti isplativo kućanstvima s više članova, ili onima s djecom, ali nije isplativo kod samaca ili onih koji žive udvoje. Prije kupnje ovakvih namirnica razmislite koliko ih zaista trebate i hoćete li ih potrošiti.

2. Ne štedite novac zato što mislite da si to ne možete priuštiti
Niste zadovoljni svojom plaćom koja vam svaki mjesec sjeda na račun i mislite da vam primanja ne ostavljaju dovoljno prostora za štednju, ali ako stavljate na stranu jako male iznose dugoročno ćete ipak uštedjeti novac.

Ako uopće ne štedite s vremenom ćete trošiti sve više novca. Karticom kupujete stvari koje si ne možete priuštiti i tako si povećavate dug i kamate na kartici. Ako imate spremljene barem male količine novca moći ćete za gotovinu povoljno kupiti neki proizvod kad se za to pruži prilika i nećete morati brinuti za dodatne troškove.

Nakon svakodnevne kupnje ostaje vam kusur u novčaniku koji možete spremiti u svoju kasicu. Kuna, dvije ili pet, koje stavite sa strane svakog dana na kraju mjeseca donijet će vam malu svotu koja će se s vremenom povećavati, ali još važnije naviku da ste počeli štedjeti.

Kuhanje kod kuće jedan je od najisplativijih načina za štednju novca. Ako srežete troškove za kupnju gotove hrane i kava uštedjet ćete jako puno. Uštedjeti možete i ako smanjite potrošnju električne energije. Isključujte uređaje koje ne koristite, stavite štedne žarulje i pokušajte ne bacati sve proizvode koji se opet mogu upotrijebiti.

3. Preplaćujete račune i mnoge druge stvari
Kad vidite iznos na računu nemojte ga uzeti zdravo za gotovo. Postoje mnoge stvari o kojima možete pregovarati pogotovo kada je riječ o iznosu računa. Na primjer, ako ste vjerni korisnik neke usluge koju redovito plaćate, poput teretane, možete zatražiti popust. Važno je da budete uporni i obavite nekoliko telefonskih poziva.

Ako ste se pretplatili na kabelsku televiziju zapitajte se koliko programa stvarno pratite od  silne ponude koja vam je na raspolaganju. Ako ne koristite sve ono što plaćate, razmislite o prelasku na jeftiniji paket koji će vam svakog mjeseca donijeti uštede.

Kupci često misle da skupi proizvodi poput namještaja, madraca i kućanskih uređaja imaju fiksne cijene. Ako želite kupiti neki proizvod i imate novac, samo trebate pitati i dogovoriti što bolje uvjete. Ista je stvar sa zubarom. Ako ga plaćate iz svog džepa samo ga pitajte koliko popusta možete dobiti za gotovinu. Mogli biste se ugodno iznenaditi.  

4. Ne rješavate dug na kreditnoj kartici
Živimo u svijetu s puno sjajnih proizvoda, poput kreditnih kartica koje nam omogućuju da kupujemo kad nemamo gotovine u džepu. Takvom kupnjom stvaramo dug na kreditnoj kartici koji najčešće ne rješavamo, nego banci plaćamo kamate koje s vremenom mogu prerasti u stvarno velike iznose. Ako ne rješavate dug na kreditnoj kartici vrijeme je da to učinite odmah.

Ako ste ovisni o kupnji, morate pronaći načine da prestanete plaćati kreditnim karticama. Prebacite se na plaćanje gotovinom, a kartice spremite na sigurno sve dok ne riješite svoja dugovanja. Kako biste se riješiti dugovanja morate izračunati mjesečni obrok koji možete plaćati da se u potpunosti riješite duga. Samo budite strpljivi i uporni.

5. Ne provjeravate izvještaje o stanju na kreditnoj kartici
Redovita provjera izvještaja o potrošnji na kreditnoj kartici jako je važna, a mnogi korisnici je potpuno zanemaruju. To nije samo važno zbog provjere stanja, nego i zbog otkrivanja moguće krađe identiteta u ranoj fazi.

Postoje priče korisnika koji su redovitom kontrolom izvještaja primijetili sumnjivu transakciju i tako spriječili daljnju zlouporabu. Redovito pratite stanje, plaćajte svoje obaveze na vrijeme i mirnije ćete spavati.

Kupac.hr


26.3. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku