Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Sedam praktičnih savjeta za uštedu novca

Sedam praktičnih savjeta za uštedu novca

Sve teža ekonomska situacija i poskupljenja utječu na promjenu životnih navika, ali kupci još uvijek nisu svjesni da postoje stvari koje mogu dodatno promijeniti kako bi svoj budžet prilagodili takvoj situaciji. Donosimo vam 7 praktičnih savjeta koji vam mogu pomoći da uštedite novac i lakše se nosite sa svakodnevnim izazovima.


1. Smanjite nepotrebne izdatke za hranu

Mnogi vole gricnuti fini zalogaj "s nogu", bilo da je riječ o finom sendviču ili komadu pizze za kojim posegnemo u prolazu. Uz samo malo truda sve to, ali čak i bolje, od zdravijih namirnica možete pripremiti u svojem domu. U obroke svakako dodajte što više voća i povrća koje je zdravije i još uvijek se može dobiti po pristupačnim cijenama.


2. Planirajte svoju garderobu unaprijed

Sezonska odjeća je skupa to već svi znaju, a "blagdanski akcije i popusti" često tu odjeću nude po još uvijek previsokim cijenama. Zato planirajte svoju garderobu unaprijed. Nakon zimske sezone se mogu naći odlični zimski komadi odjeće po nevjerojatno sniženim cijenama i obratno. Ako primjerice na proljeće kupite zimsku jaknu imat ćete kvalitetnu jaknu koju ćete platiti malo i bit ćete spremni za sljedeću zimu.


3. Radite honorarne poslove

U današnjim uvjetima nije lako kupovati i pritom ostati neokrznut minusom na računu. Ako imate mogućnost, prihvatite dodatni izvor zarade koji možete raditi u svoje slobodno vrijeme. Mnogi su svoj hobi pretvorili u posao, a ako radite nešto iz ljubavi moglo bi vam se isplatiti.


4. Izračunajte troškove prijevoza

Cijene goriva stalno lete u nebo i to je važna stavka koja se negativno odražava na vaš kućni budžet. Ako zbog svoje komocije na posao se vozite automobilom počnite razmišljati o nekim drugim opcijama. Možda vam se više isplati javni prijevoz ili kombinacija javnog prijevoza i automobila, a tu je i potpuno besplatan i ekološki prijevoz biciklom za toplije dane, ako je riječ o prihvatljivim udaljenostima.


5. Ne mijenjajte mobitele kao čarape
Imate kvalitetan mobilni uređaj, ali želite ga zamijeniti za novi čim vam istekne pretplatnički ugovor? Ako ste zadovoljni svojim mobilnim uređajem sada ga možete jednostavno otključati za drugu mrežu po isteku ugovora i izabrati povoljniji pretplatnički paket drugog teleoperatera, bez potrebe da dodatno plaćate novi uređaj. Upute kako to možete učiniti potpuno legalno pročitajte ovdje.


6. Informirajte se prije svake kupnje

Danas na internetu možete naći mnoštvo korisnih informacija za kupnju. Bilo da je riječ o tehnici, namirnicama ili odjeći, na internetu potražite ponudu raznih ponuđača, usporedite cijene i nepotrebnu šetnju po dućanima svedite na minimum. Mnoge ponude danas možete naći online prije početka akcije što vam može biti jako korisno prije svake kupnje.


7. Ne bacajte baš svu ambalažu

Postoji cijeli niz proizvoda na tržištu koji su zapakirani u kvalitetnu plastičnu ambalažu koju bez razmišljanja bacate nakon uporabe. Nemojte. Mnoge posude i plitice možete upotrijebiti za neku drugu namjenu umjesto da ih bacate u smeće, za zatim kupujete istu tu stvar kad vam ustreba. Učinit ćete nešto za svoj kućni budžet, ali još više za okoliš.
Kupac.hr


31.1. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku