Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Amerikanci jedu najslaniju brzu hranu na svijetu

Amerikanci jedu najslaniju brzu hranu na svijetu

Amerika je na prvom mjestu kada je riječ o soljenju hrane pokazalo je najnovije globalno istraživanje ponude hrane u restoranima brze hrane prema kojem su pizze, burgeri, pržena piletina i krumpirići znatno zasoljeniji nego u istim restoranima brze hrane u svijetu.

Istraživanje koje je objavio Canadian Medical Association Journal istražilo je ponudu zasoljene hrane u šest lanaca brze hrane: Burger King, Domino's, KFC, McDonald's, Pizza Hut i Subway u šest država: Australiji, Kanadi, Francuskoj, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji.

Hrana u američkim lancima brze hrane stalno je pokazivala veću količinu soli po gramu od uobičajenog prosjeka za takvu vrst hrane, što je na kraju pokazalo da Amerika ima najslanije pizze na svijetu.

Chicken McNuggets iz McDonald'sa koji se prodaju u SAD-u imaju dva i pol puta više soli od McNuggetsa koji se prodaju u Velikoj Britaniji, dok su salate sadržavale prosječnu količinu soli.

Prema istraživanju, umjereno smanjenje unosa soli na nacionalnoj razini spasilo bi više života od napora javnog zdravstva za suzbijanje pušenja. No, industrija slabo reagira na smanjenje soljenja hrane tvrdeći kako je to tehnički teško izvedivo.

Osim toga, sol djeluje kao crack na konzumente koji se naviknu na takvu hranu. Ovo je istraživanje pokazalo da restorani brze hrane ipak mogu smanjiti udio soli i masnoće u hrani koju prodaju, ali da su kupci odgojeni tako da to očekuju od njih.

Napori britanskih vlasti da smanje soli u prerađenoj hrani nisu spriječile kupce da jedu u McDonald'su jer premda Chicken McNuggetsi nisu dobri, neki su ipak bolji od drugih.


Kupac.hr


20.4. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku