Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Mediteranska prehrana smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti

Mediteranska prehrana smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti

Prema najnovijem istraživanju mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem i ribom za dvostruko može umanjiti rizik od Parkinsonove bolesti.

Istraživanje objavljeno u  European Journal of Neurology je pokazalo da zdrave prehrambene navike smanjuju rizik od pojave ovog oboljenja na mozgu za čak 46%.

Premda još uvijek nije jasno zašto neka hrana ima zaštitno djelovanje, neka istraživanja upućuju da se pojava Parkinsonove bolesti nastaje uslijed oštećenja stanica koje se još naziva oksidativni stres.

To se događa kada štetni sastojci dospiju u organizam, uglavnom putem loše ishrane, I napadnu zdrave stanice slično kao što korozija nagriza automobile.

Voće, povrće i riba sadrže visok udio antioksidansa koji pomaže u sprječavanju ovog procesa.

Sve je više zabilježenih slučajeva oboljenja od Parkinsonove bolesti koja se razvija kad počnu odumirati stanice mozga zadužene za motoriku. Glavni simptomi su tremor, ukočenost mišića, usporeni  pokreti i poteškoće u hodanju, govoru, gutanju ili pisanju.

Premda još uvijek nema učinkovitog lijeka protiv ove bolesti postoje lijekovi koji nadoknađuju manjak dopamina koji je zadužen za komunikaciju između dijelova mozga zaduženih za motoriku kretanje.

Prevencija je najbolji lijek i jednostavan način da promjenom prehrambenih navika učinite nešto za svoje zdravlje, jer kao što kaže poslovica "bolje spriječiti, nego liječiti." Mediteranska kuhinja u svakom slučaju zvuči kao ukusno rješenje.

 


Kupac.hr


19.1. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku