Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Zabrinjavajuća razina toksičnog formaldehida u odjeći

Zabrinjavajuća razina toksičnog formaldehida u odjeći

Formaldehid je toksičan bezbojni plin koji proizvođači koriste kako bi spriječili pojavu plijesni prigodom transporta i odjeći dali svježi izgled, a veoma je toksičan za ljude.

Britanka Samantha Devlin alergična je na toksične kemikalije i svaki put kad odjene odjeću osjeti gušenje, bockanje u očima, a kiselkasti miris nadraži joj nosnice. Zbog toga odmah mora odbaciti taj komad odjeće, piše Daily Mail.

Uzročnik tog problema je formaldehid bezbojni plin koji jako nadražuje sluznice, iritira kožu i izaziva alergijske reakcije, a klasificiran je kao spoj koji je uzročnik raka. Najpoznatiju primjenu ima u medicini gdje se koristi za čuvanje organa.

Mnogi proizvođači odjeće i tekstilnih proizvoda koriste ga kako bi spriječili pojavu plijesni na odjeći za vrijeme transporta i odjeći dali svježi izgled. Proizvođači nigdje o tome ne obavještavaju kupce premda su razni testovi pokazali da je količina formaldehida u nekoj odjeći iz Kine i 900 puta viša od dozvoljene.

Osobe koje su u doticaju s kontaminiranim proizvodima osjećaju se loše, imaju simptome slične gripi, promjene na koži, krvarenje iz nosa, a zabilježeni su i slučajevi nesvjestice. Formaldehid je toksičan bezbojni plin koji proizvođači koriste kako bi spriječili pojavu plijesni prigodom transporta i odjeći dali svježi izgled, a veoma je toksičan za ljude.

Greenpeace je prošle godine objavio izvještaj Dirty Laundry 2, u kojem su otkrili tragove toksičnih kemikalija - nonilfenol etoksilata (NPEs) u proizvodima 14 poznatih proizvođača odjeće, uključujući Adidas i H&M.

NPEs se koristi kao sredstvo za pranje u tekstilnoj industriji i zabranjen je u većini europskih država dijelu Europe. Dr. Brian Clement u knjizi Killer Clothes kaže da toksične tvari iz odjeće mogu izazvati alergijske reakcije i čak utjecati na plodnost.

Direktorica CHEM Trust Elizabeth Salter Green, upozorava na ftalate koji se nalaze u mnogim plastificiranim oznakama i etiketama na odjeći, kao i u novim cipelama s plastičnim mirisom. Ftalati nepovoljno utječu na hormone i dokazano smanjuju broj spermija. No trebamo spomenuti da se ftalati redovito otkrivaju u igračkama čija je prodaja zabranjena u Europskoj uniji o čemu možete čitati u RAPEX izvješćima koja objavljujemo na portalu. (foto: ilustracija)
Kupac.hr


20.1. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku