Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Zeleni čaj pomaže u starijoj dobi

Zeleni čaj pomaže u starijoj dobi

Starije osobe koje redovito piju zeleni čaj ostaju pokretniji i samostalniji od svojih vršnjaka, otkrilo je japansko istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition u koje je bilo uključeno više tisuća ispitanika.

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu spriječiti propadanje stanica što uzrokuje bolesti. Znanstvenici su do sad istraživali utjecaj zelenog čaja na kolesterol kao i na rizik od pojave raka.

U najnovijem istraživanju znanstvenici su potražili odgovor na pitanje imaju li konzumenti zelenog čaja s godinama smanjen rizik od invalidnosti i slabosti.


Yasutake Tomata s Medicinskog fakulteta Tohoku i njegovi asistenti tri su godine pratili 13 988 ispitanika starijih od 65 godina nakon čega su otkrili da su oni koji su redovito pili zeleni čaj imali manje problema sa svakodnevnim aktivnostima poput odijevanja ili kupanja.


Gotovo 13% ispitanika koji su pili manje od šalice zelenog čaja na dan pokazalo je smanjenje sposobnosti u odnosu na 7% ispitanika koji su pili najmanje 5 šalica zelenog čaja na dan.


Istraživanje nije dokazalo da je samo zeleni čaj pomogao starijim ispitanicima da ostanu živahni. Ljubitelji zelenog čaja su uglavnom imali zdraviju prehranu s više ribe, povrća i voća, nisu pušači i pokazali su bolje mentalne sposobnosti.


Ali bez obzira na to, rezultati su pokazali da je zeleni čaj koristan u starijoj dobi. Ispitanici koji su pili barem 5 šalica na dan za 1/3 su smanjili vjerojatnost od smanjenja pokretnosti, dok su oni koji su pili 3 ili 4 šalice na dan umanjili taj rizik za 25%.


Premda je zeleni čaj i njegovi derivati zdrav u malim količinama, on sadrži kofein i malu količinu vitamina K, što znači da može dovesti do reakcije s lijekovima za sprječavanje grušanja krvi.

Kupac.hr8.2. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku