Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Hrvatski kupci sve više kupuju putem interneta

Hrvatski kupci sve više kupuju putem interneta

Prema istraživanju koje je u rujnu 2013. provela Gfk, u Hrvatskoj raste broj onih koji internet koriste za kupnju proizvoda i usluga, najčešće odjeće, obuće, modnih dodataka i elektroničkih uređaja.

istraživanje Kupnja Putem Interneta

Krajem 2010. godine samo je 6% hrvatskih građana kupovalo putem interneta. U dvije godine, taj se broj uvećao skoro četiri puta. Najnoviji podaci pokazuju da 23% hrvatskih građana barem jednom kupilo nešto putem interneta. Češće od prosjeka kupuju mlađe generacije: 15-24 godine - njih 44%, 25-34% - njih 39%, visokoobrazovane osobe - 38%.

Preko interneta kupuje čak 1/3 (36%) onih koji ga koriste. Iako 36% online korisnika kupuje preko interneta, njihove kupovine i nisu tako česte: najveći broj kupaca (44%) kupuje nekoliko puta godišnje, te jednom u nekoliko mjeseci - 24%.

Kupnja Putem Interneta Istrazivanje

Najviše se kupuje odjeća/obuća/modni dodaci i elektronički uređaji. 63% onih koji kupuju preko interneta su barem jednom kupili neki odjevni predmet, obuću ili modni dodatak, dok je svaki treći internet kupac kupio elektronički uređaj.

Među onima koji kupuju putem interneta, njih 42% je barem jednom kupovalo preko portala za grupnu kupnju. Kupuju podjednako i muškarci i žene, a najvećim dijelom Zagrepčani (68% kupaca putem interneta).

S obzirom da je Hrvatska od 1. srpnja članica Europske Unije, postavlja se pitanje ima li to utjecaja na količinu kupnje u europskim zemljama koja se odvija putem interneta. Među online kupcima najviše je onih (72%) koji će kupovati putem interneta isto kao i do sada, 20% će povećati svoju kupnju, ali ne značajno, dok će njih 4% znatno više kupovati putem interneta baš zbog ukidanja carinskih pristojbi za zemlje u EU.

6% hrvatskih građana koji do sada nisu kupovali putem interneta, zbog ukidanja carinskih pristojbi i ujedno pojeftinjenja narudžbi, planiraju početi s online kupnjom.

_______________

Prikazani podaci rezultati su istraživanja na reprezentativnim uzorcima građana starijih od 15 godina (n= 1 000); osobna anketa u kućanstvu provedena u rujnu 2013.g.

 

 

Kupac.hr


26.11. 2013.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku