Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Plodine, Lidl i Kaufland sustižu Konzum

Plodine, Lidl i Kaufland sustižu Konzum

AZTN (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja) provela je istraživanje tržišta distributivne trgovine mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u 2011. na uzorku od 55 poduzetnika koji su, prema ostvarenim prihodima, najveći trgovci na malo i veliko u Republici Hrvatskoj.

Tržište maloprodaje je u 2011. unatoč nastavku krize, ukupno raslo za 5,3 posto u odnosu na godinu ranije, dok je tržište veleprodaje naraslo za 2 posto. S tržišta obuhvaćenim istraživanjem u godinu dana nestala je samo jedna tvrtka Idis Kutina.

 

I u 2011. godini je nastavljen trend smanjivanja dominacije Konzuma i rasta njegovih glavnih konkurenataKonzum je i dalje najznačajniji trgovac u Hrvatskoj koji drži tržišni oko 30 posto i vodeću poziciju u jedanaest županija u Hrvatskoj te Gradu Zagrebu. No, jedna od značajki tržišta maloprodaje je i uspješnost regionalnih i lokalnih trgovaca koji i u 2011. bilježe rast prometa i tržišnih udjela. 


Zahvaljujući visokom rastu prihoda prvi Konzumov konkurent u 2011. postale su Plodine. Međutim, uvjerljivo najveći skok prihoda u 2011. imao je Lidl koji je zahvaljujući tome postao treći najjači trgovac u Hrvatskoj. Lidl i Kaufland članice su Schwarz grupe i zajedno su najjači Konzumov konkurent u Hrvatskoj s oko 15 posto tržišnog udjela. Najveće nominalno smanjenje prihoda među svim poduzetnicima obuhvaćenim istraživanjem imao je Mercator-H. Među deset najvećih trgovaca u Hrvatskoj u 2011. ušao je Studenac iz Omiša, a izišao KTC iz Križevaca.


Između 65-70 posto prihoda na tržištu maloprodaje ostvareno je u prodajnim mjestima velikog formata, odnosno u supermarketima i hipermarketima, pri čemu su najveći rast prometa imali hipermarketi i male prodavaonice.


Nastavljen je i lagani rast koncentriranosti tržišta povećan je zajednički udio prvih 10 poduzetnika i iznosi 78 posto. Tržište trgovine na veliko i dalje je vrlo koncentrirano i na njemu se u 2011. pokazatelj koncentriranosti u odnosu na godinu ranije dodatno povećao. Dva najveća takmaca, Konzum i Metro na tom tržištu drže zajednički tržišni udjel od preko 73 posto.

 

 

Kupac.hr


28.7. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku