Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

KOLUMNA: Čemu uopće služe telefoni?

KOLUMNA: Čemu uopće služe telefoni?

Pametni telefoni su nam postali nadomjestak za pamet. Nije mi jasno zašto se ti uređaji zovu telefoni kad se uglavnom koriste za surfanje - fejsom i ostalim digitalnim prostranstvima.

Uđem u tramvaj, svi bulje u zaslone, vozači na semaforu bulje u zaslone, hodam kroz park, svi na klupicama  povlače prste po masnim ekranima, kao da traže neko skriveno znanje.

Kad imam slobodan blok-sat odem u birtiju blizu škole.
Tamo na šanku, već kao dio inventara, visi stariji kolega profesor hrvatskog koji voli zaviriti u dno čašice. On uglavnom udara po žestici; konjak, votka ili travarica u dozama 0,5 pa mu kažem da bi bio odličan maneken za Badel. Neki dan su mi se njegovi učenici požalili da ih gađa knjigama na nastavi. Kad sam to čuo zamislio sam se u njegovim godinama. Visim na šanku i savršenom mirnoćom gledam u svijet ispred sebe. Sišem svoj konjak i ne dam se tim malim gadovima koji ne čitaju ništa dulje od listića iz kladionice.

Možda sam staromodan ili ne razumijem duh vremena, ali da izbjegnem suvišne rasprave zabranio sam mobitele na nastavi. Prije sata svi moraju isključiti mezimce i staviti ih u kutiju na moj stol. Ne mogu više smisliti te vajbere, fejsove, tvitere i siktere. Volim gledati onaj izraz nemoći na njihovim licima dok spuštaju ajfon u kutiju. Za taj komad smeća ja moram raditi pola mjeseca, a maloljetni pothranjeni Wang iz pokrajine Yunnan valjda deset godina. Kao, zasloni na dodir su olakšali komunikaciju, ali je zato tupost na licima mojih učenika iz dana u dan sve oštrija. Sad imaju neki novi chat servis koji im odmah obriše poruku nakon što su je poslali. Otprilike tako radi i mozak riba. Pamti dvadeset sekundi i onda se sve obriše. Ne bi me čudilo da im do mature izrastu leđne peraje.

Pametni telefoni su tako nazvani zbog svoje multifunkcionalnosti, ali što se dogodilo s našom pameću? Pobornici tehnologije kažu da tehnologiju treba koristiti odgovorno, ali ova masovna zlouporaba govori suprotno. Osim za prepisivanje i varanje na testovima, tko još koristi ova pomagala u "edukativne" svrhe? Pametni telefoni su tu da nam rascjepkaju komunikaciju, unište pravopis, služe za razbibrigu i bijeg od stvarnih problema i iskreno vjerujem da ćemo ovim tempom prepuštanja tehnologiji otići u evolucijski rikverc.

Gdje je u svemu tome nestao jedan dobri stari telefonski razgovor? Vjerojatno svi kod kuće imate čudnu kutiju sa slušalicom ili nešto u obliku daljinskog upravljača. Na to nešto se može razgovarati, kako se samo zove? Pa da, to je telefon. To je onaj vrijedni uređaj čiji smo priključak nekad PTT-u plaćali 2000 maraka, što bi pretvoreno u današnju valutu bio pozamašan iznos.

Upravo te kutije, daljinski ili kako god, danas po kućanstvima diljem Hrvatske sakupljaju prašinu i mjesečnu pristojbu od minimalno 75 kuna koju plaćamo THT-u. Komunikaciju smo prebacili na SMS-ove, statuse, postove i tvitove, a mali tužni telefon služi samo za to da povremeno zazvoni kao što mi se svako malo događa.

- Dobro veče, zovem iz Zadra. Jeste li vi...
- Tko vam je dao moj broj? Nemojte me zvati u 20:00!!
- Gospodine ja radim.
- Ali, gospođo, ja ne radim.
tu-tu-tu

Postoje te neke firme koje kupuju baze podataka na crno i onda prcaju ljude u mozak kasnim pozivima. S obzirom da mi prezime počinje na D, nalazim se na vrhu njihovog hranidbenog lanca. To mi je već dopizdilo. Taman kad padnem u prvi postdnevnički san probudi me glas iz groba koji nešto prodaje.

Fiksni telefon mi danas služi samo za primanje poziva firmi koje nešto prodaju, a do mojih su osobnih podataka došli na nezakonit način. Povremeno me nazovu i iz agencije Ipsos nešto da me pitaju kako sam zadovoljan kvalitetom papira kojim brišem dupe.

Uglavnom, u jedno mogu biti siguran. S fiksnim telefonom razgovora mi nikad ne fali, a od pametnog telefona postajem još gluplji.


Telefoniramo si za tjedan dana ;)

Vaš S. S.

 

Super -sale -fb

 

Svi _tekstovi -red


22.2. 2014.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku