Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

KOLUMNA: Kad padneš pod kosilicu u Westgateu

KOLUMNA: Kad padneš pod kosilicu u Westgateu

Nedjeljom kao pravi Hrvat i katolik idem u šoping. Ovaj put izbor je pao na Westgate gdje sam trebao odraditi šišanje i potražiti neku laganu jaknu za ovo krasno proljetno vrijeme.

Već sam kupio sve za zimu: poluvisoke cipele, jaknu super povoljno, rukavice, čak sam skucao za zimske gume i sad gledam na telki kako razuzdani norveški turisti usred siječnja uživaju kao prasci u Jadranskom moru. Nemam ništa protiv toplog vremena, ali onda shvatim da južina svima udara na živce pa su spaljeniji nego inače.

Onaj tko je ukrasio izloge i dućane u Westgateu sigurno je isto bio pod utjecajem teške južine. Gdje god pogledaš Sale, Sale, 50 %, kako da znaju moj nadimak pa imam osjećaj da me na svakom koraku netko vuče za rukav; vidi ovo Sale, jakna do 70 % popusta, snimi ovu majicu, Sale. Kamo god se okrenem sve se crveni od natpisa kao pavijanovo dupe i slučajni prolaznik bi mogao stvarno pomisliti kako je tu totalna ludnica od rasprodaje.

Prvo sam otišao u frizerski salon na prvom katu. Ugodan je, cure stvarno dobro šišaju i najveća je prednost što rade vikendom pa ne moram preko tjedna, prebijen od radnih obaveza u lijepoj našoj kapitalističkoj provinciji gubiti zadnje atome snage da poslije posla još stignem na šišanje. Uglavnom, dobri su, samo treba unaprijed rezervirati termin jer vikendom žene poput raspomamljenih bizona navale u salon da se urede za svadbu, krstitke, izlazak…

Poslije šišanja odlučio sam pogledati što nudi ta famozna rasprodaja u Westgateu. Pretprošle godine sam tu na sniženju kupio laganu proljetnu jaknu za 150 kn i eto, izdržala je čak dvije godine, što je pravo čudo za kinesku kvalitetu koja je napravljena za jednu sezonu. Lagano sam, kao neki smušeni Ivica Kostelić, vozio slalom oko tih agresivnih visećih poruka i prvo sam zavirio u Ecco. Tamo me opet dočekala njihova klasična "rasprodaja" od 20 do 30 %. Jednom prilikom mi je prodavačica rekla da je to njihova globalna politika, da nikada ne daju veći popust, a ja iz principa ne dam više od cca 400 kn za dobre cipele na rasprodaji jer smatram da ne vrijede ni toliko. Jednom sam u Humanicu u Jankomirskom City Center one kupio crne kožne Ecco cipele za nevjerojatnih 250 kn samo zato što je to bio zadnji par i više nikada nisam naletio na tako dobru priliku. Uglavnom, Ecco niti ove godine ne nudi ništa novo. Mali popusti i neutemeljeno previsoke cijene za cipele koje bi trebali početi prodavati na grame jer očito misle da su napravljene od suhog zlata.

Krenuo sam dalje. Westgate s tim kričavim oglasima izgleda još kičastije od božićnih ukrasa. Nakon par manjih dućana bezuspješne potrage za jaknom ušao sam u C&A. Popeo sam se na prvi kat i došao do odjela za muškarce na kojem i nije bila neka gužva. Kad sam malo "prolistao" izložene jakne shvatio sam i zašto. Ponuda jakni kao da je rađena za sjevernokorejskog vođu Kim Jong-ila, specijalna kolekcija Totalitarizam proljeće / 2014. jednom riječju katastrofa.

Sljedeća je na redu bila Zara. Potajno sam se nadao da bih ovdje mogao naći ono što tražim i bio sam blizu, jako blizu. Našao sam laganu jaknu klasičnog kroja za 200 kn, ali veličine za liliputance. Sumanuto sam pretumbavao viseće jakne i ono što sam vidio me totalno razočaralo. Veličine S, M i jedna L koju sam navukao i s tugom u očima konstatirao da mi iz nje ruke proviruju kao orangutanu. Ne razumijem, zar su S i M uopće muški brojevi? Pa nismo mi nekakvi jebeni patuljci da takve pizdarije stavljate u prodaju. Dajte, molim vas, te jakne prebacite u dječji odjel i recite nemamo više jakni za muškarce.

Onako ispižđen otišao sam do Mercatora po neke namirnice za ručak na skroz drugu stranu Westgatea. Trebao sam si prije toga staviti sat za mjerenje kalorija jer sam u ovom besciljnom lutanju po prizemlju i prvom katu sigurno odradio jednu pristojnu mjesečnu kilometražu.

Dok sam tako hodao osjećao sam se kao magarac. Kakva je svrha ovakvih rasprodaja? Naročito popizdim kad se sjetim da talijanski ili austrijski dućani u siječnju imaju rasprodaje od 70 i više posto, samo da se riješe lagera, a ovim našim trgovcima je cilj prodavati nenosivi škart za patuljke. S takvim mislima sam došao doma.

Kad me žena ugledala rekla je:
- Šta si pao pod kosilicu?
Pogledao sam se u ogledalo. Dlačice na glavi su mi neravnomjerno stršale na sve strane kao sakatom dikobrazu. Toliko sam nahvalio salon, a oni nemaju ni oštre škare. Ako vas na rasprodaji u Westgateu ne pokose ludi popusti, frizerka sigurno hoće.

Čitamo se za tjedan dana.


Vaš,


Super Sale

Super -sale -fb

 

Svi _tekstovi -red


18.1. 2014.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku