Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Nagradne igre za kupce: pokretači hrvatskog gospodarstva koji ne plaćaju prekovremene

Nagradne igre za kupce: pokretači hrvatskog gospodarstva koji ne plaćaju prekovremene

U posljednje vrijeme na fejsu, portalima, televiziji i novinama susrećem sve više nagradnih igara. Zapravo nagradne igre susreću mene jer iskaču iz svake paštete, gela za tuširanje, cipele, vešmašine ili cipele. Ne znam je li tomu uzrok samo nogometno prvenstvo u Brazilu, ali čini mi se da je ono malo preživjelih firmi, koje još nekako dišu na aparatima, svoju zadnju udicu za privlačenje kupaca bacilo u upravo u nagradne igre.

Kupci bez novca nisu neka sreća, ali stvaranje privida kupovanja u kojem će netko ubosti tvoj proizvod uz obećanje da će nešto osvojiti, to je već prvi korak prema sretnijoj budućnosti vlasnika kompanije.

S obzirom da poniženi ljudi bez posla ipak moraju nešto raditi, na fejsu sam primijetio organizirane skupine igrača koji poput uličnih huligana ulijeću u nagradne igre i ostavljaju iscipelarene suparnike iza sebe. Pomalo nezainteresirani promatrač ne bi tu primijetio ništa čudno, ali kad sam kliknuo na par nagradnih igara vidio sam da se tu mota uvijek ista ekipa koja diše kao jedan.

Odlučio sam ih pratiti. Čim sam kliknuo na par nagradnih igara fejs mi je kao na pladnju počeo nuditi oglase za razne nagradnjače u kojima mogu osvojiti sve - od igle do lokomotive. Ne kažu bez veze da igre stvaraju ovisnost pa sam ubrzo zaključio da jako mali korak dijeli igru od igle, a ovi igrači su bili navučeni kao stari đankiji na heptanone.  

Profi igrači odrađuju svoj posao brzo i efikasno kao jato pirana. Ako je riječ o igri u kojoj natjecatelj treba objaviti fotku i sakupiti najviše lajkova, sjatit će se brzinom svjetlosti i za nekoliko trenutaka ostaviti konkurenciju u prašnjavom oblaku iza sebe. Tako dobro nisu umrežene ni državne službe za nacionalnu sigurnost.

Ako, pak, organizator nagradne igre slučajno zakasni s isporukom nagrade ili počini bilo kakav (ne)namjerni gaf, bit će izložen njihovom gnjevu koji često bude tako brutalan da siroti community manager zauvijek požali što je odlučio biti administrator društvenih mreža.

No, vratimo se na organizatore. Inicijacija u svijet nagrađivanja počinje još u najranijoj dobi. Albumi sa sličicama nogometaša preplavili su vrtiće i osnovne škole. Brazuka, FIFA Brazil, samo su neki od hit-albuma koje klinci ispunjavaju patološkom predanošću, cijedeći zadnje kune iz roditeljskih novčanika.

Budući da paketići sličica sadrže samo dio korisnih sličica, klince se potiče na međusobnu razmjenu i tzv. igru "kokanje", što je oblik kockanja u kojem vještiji igrači osvajaju sličice protivnika.

Prolazim  parkom i vidim pokeraška lica tih malih budućih ovisnika o kocki kako sa sjajem u očima trpaju snopove "skokanih" sličica u džep. To je svakako dobra škola za ulazak u svijet hazardnih igara, ali i razvijanja prvog stupnja ovisnosti koji je nužan preduvjet za ulazak u svijet kladionica.

Kladionica je klaonica kadrova koji smatraju da je ulazak u svijet bogatih popločen sportskim namjerama. Vidim tako sumanute poglede s prstima požutjelim od cigareta kako ulaze i izlaze iz kladionice, pomno motreći na ploču s rezultatima kao da gledaju ponudu poslova na Zavodu za zapošljavanje.

Nije stoga čudno što imamo toliko ovisnika i igrača na sreću kad je najveća hrvatska kockarnica Hrvatska lutrija u državnom vlasništvu. Ono što se eufemistički naziva igrom na sreću zapravo je dobro razrađen sustav isisavanja novca iz džepova građana koji sanjaju bajkoviti happy ending u svojim mizernim životima.

Mozak ima tu nezgodnu naviku da nas često odvede u svijet mašte. Tko se od nas nije barem jednom u životu zamislio u vlastitoj vili s bazenom kako izvaljen na terasi promatra zalazak sunca iznad Mauricijusa? Uz poruke ohrabrenja sa sve većim jack potovima i nemogućnosti dostojnog života, san o takvim bajkama postao je naša stvarnost.

Zato mi je vrhunac cinizma napomena na web stranici Hrvatske lutrije: "igre na sreću namijenjene su samo zabavi. Treba znati kada prestati i biti svjestan kada igranje prelazi u nešto drugo i opasnije. Ne treba čekati da se problem pogorša."

A kad se problem pogorša, snađite se sami. Uostalom, tko vas je tjerao da tražite sreću tamo gdje je i Bog rekao laku noć.

Super -sale -fb


Svi _tekstovi -red

 


17.5. 2014.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku