Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

KOLUMNA: Za Valentinovo nosim gaće na štapu

KOLUMNA: Za Valentinovo nosim gaće na štapu

Stihovi stare međimurske pjesme kažu ljubav se ne trži niti ne kupuje, ko ljubiti ne zna nek' se ne hapljuje. Prevedeni u današnju valentinovsku šoping-histeriju mogu se protumačiti, ako ne možeš kupovati nemoj se ni zaljubljivati ili kraće po narodski, plati pa karaj.

Valentinovo je spasonosni dan za trgovce koji pada točno nakon što se oporavimo od božićno-novogodišnjeg trošenja. Prva masovna lova za pizdarije koju nam trgovci izbijaju iz džepa pada na dan 14. veljače.

Sentimentalne poruke, patetika i kič se omataju u šljašteći celofan i utrpavaju izbezumljenim muževima koji jureći s posla naslijepo dohvaćaju sve što im padne pod ruku. Mladi zabalavljeni parovi drhtavim ručicama na klupicama u parku predaju jedni drugima te male znakove pažnje, trudeći se biti što originalniji da se curice mogu kasnije pohvaliti na fejsu kako imaju originalne i totalno otkačene dečke (i vice versa).

Sjećam se da je sve to počelo negdje ranih 90-tih. Datum koji nikada nikome nije ništa predstavljao u životu i bio je običaj trulog kapitalističkog Zapada, odjednom se počeo obilježavati i kod nas. Isprva stidljivo, uručivanjem malenih srčeka s izvezenim porukama: toliko te volim, ti si moja simpatija, ne mogu bez tebe i slične maloumnosti.

Što je vrijeme više odmicalo, po izlozima grada moglo se vidjeti kako se trgovci sve više povampiruju. Krenule su naljepnice po izlozima, ljubavne ponude, uključile su se turističke agencije s posebnim aranžmanima, kompanije i mediji su preuzeli cijelu priču i eto, danas smo konačno dostigli razvijeni Zapad.

Po količini kineskog smeća koje se uveze u Hrvatsku i preproda za Valentinovo komotno bismo mogli ući u neku konfederalnu zajednicu s Kinom. Zašto ne? Imali bismo još više toksičnih igračaka, cipela za bagatelu, ajfona za 200-tinjak kuna i bolilo bi nas za sve. I ne bismo više skupo plaćali zapadnjačke brendove koje ionako već godinama proizvode Kinezi.

Na Valentinovo su žene na zagrebačkim ulicama posebno zračile, vidjelo se to u njihovim očima, onaj sjaj kad se potajno nadaju iznenađenju koje su im priredili njihovi partneri. Okružen tim sjetnim licima i ja sam se u jednom trenutku pokleknuo i bez razmišljanja pohitao u prvu cvjećarnicu.

Ispred cvjećarnice me dočekao red kao da se dijele dionice Hrvatskog telekoma. Otišao sam do druge cvjećarnice, a tamo opet dugački nepregledan red. Više nisam mogao odustati. Kad jednom krenem u šoping moram kupiti bilo što. I to moram dobiti što prije.

Sjetio sam se da u kvartu ima jedan kineski dućan. Nisam često zalazio tamo jer mi je izvana uvijek ostavljao dojam kao da se tamo nalazi glavni stožer Trijada za područje Zapadnog Balkana. Nisam imao izbora. Ušao sam unutra. Dočekao me miris kemikalija pomiješan s duhanskim dimom koji se stidljivo dovlačio iz stražnjih prostorija.

Veliko skladište s policama iz kojeg je provirivala raznorazna roba. Na jednoj hrpi spazio sam ruže. Bilo ih je valjda tisuću, sve umotane u celofan, lijepog oblika. Prišao sam toj hrpi i uzeo jednu. Stvarno je bila divovska. Nije imala, neki poseban miris, ali koga briga, glavno da ne moram čekati u redu da je uberem. Došao sam na blagajnu i mali Kinez mi se smijuljio dok je govorio "lepa luza, lepa luza". Naklonio mi se kad sam platio i pojurio sam van.

Ubrzo nakon toga šuljao sam se stanom da iznenadim moju dragu. Sjedila je u fotelji i odmarala nakon napornog radnog dana. Prišao sam joj s leđa i pružio tu ružu. Žena se lecnula i zatim prasnula u smijeh.
- O, hvala ti, rekla je jedva susprežući suze.
Iznad glave mi se pojavio upitnik. Znam da ne drži do Valentinova i tih gluposti, ali kad sam si već dao truda ona ismijava moje napore.

Uzela je ružu i razmotala je kao vješti rakun.
Iz celofana je zatim visoko u zrak podignula jeftine, crvene kineske gaće koje su bile srolane u cvijet. Nakon toga sam se i ja nasmijao. Mojoj gluposti. Možda nisam kupio srce ili ružu, ali barem sam joj donio gaće na štapu.


Volite svoje Valentine i čitamo se za tjedan dana


Super Sale


Super -sale -fb

 

Svi _tekstovi -red


15.2. 2014.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku