Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Navizon ITS: nova smartphone tehnologija locira kupce u trgovinama

Navizon ITS: nova smartphone tehnologija locira kupce u trgovinama

Mnogim korisnicima pametnih telefona već su hakirani uređaji i najveća briga vlasnika pametnih telefona je kako očuvati privatnost.

Čini se kako je doba privatnosti samo mrtvo slovo na papiru jer novi sustavi za nadzor neprestano narušavaju ovo temeljno pravo svakog čovjeka.

Najnoviji primjer je proizvod tvrtke Navizon (Navizon Indoor Triangulation System) sustav koji locira posjetitelje u shopping centrima, muzejima, uredima, tvornicama i svim ostalim zatvorenim prostorima.

Namjena ovog softvera je da istraži prisutnost ljudi u javnim prostorima tako što ih locira putem otvorenih WiFi mreža, odnosno dojavi nalazi li se kupac u trgovini ili posjetitelj u muzeju u vrijeme zatvaranja.

Budući da većina korisnika pametnih telefona, osobito iPhonea, ostavlja otvoren pristup WiFi mrežama ovdje je riječ o grubom narušavanju privatnosti. Korištenjem Navizon sustava može se provaliti u bilo koji uređaj s uključenim WiFi radiom.

Sve ovo podsjeća na FootPath tehnologiju koju već 4 godine potajno koriste veliki britanski shopping centri kako bi špijunirali kupce i prikupljali informacije o njihovom kretanju i ponašanju kad kupuju.

Još nije izvjesno hoće li Navizon uopće naći svoje mjesto na tržištu, a ovdje možete pogledati kako osnivač Navizona locira svojeg kolegu na sajmu uz pomoć aplikacije Buddy radar.

Kupac.hr


22.4. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku