Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Dm iz prodaje povlači instant kašicu za bebe Alnatura 4-Korn Getreidebrei

Dm iz prodaje povlači instant kašicu za bebe Alnatura 4-Korn Getreidebrei

Ministarstvo poljoprivrede izvjestilo potrošače o povlačenju proizvoda distrubitera Dm drogerie-markt dječja hrana Alnatura "4-Korn Getreidebrei" 250 g s rokom trajanja do 30. 11. 2015.

Na tržištu u Republici Njemačkoj u nalazu proizvoda pronađen je tropanalkaloid u koncentraciji 12,1 μg/kg-ppb. S obzirom da je proizvod iste serije uvezen i u Hrvatsku, Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja provela je nadzor te naredila povlačenje i opoziv sa tržišta dječje hrane Alnatura "4-Korn Getreidebrei" .

Tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka, a mješavine nekih od tropanalkaloida tvore atropin. Negativni učinci atropina uvjetovani su unesenom količinom i očituju se u poremećaju parasimpatičkog živčanog sustava kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Može doći do proširenja i paralize zjenica, poteškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suhe i tople kože. Kod djece dolazi i do povišene temperature.

Na temelju inicijalne procjene rizika koju je provela Hrvatska agencija za hranu, uzimajući u obzir navedene nuspojave i činjenicu da proizvod sadrži tropanalkaloid u koncentraciji 12,1μg/kg -ppb, na rezultate procjene izloženosti te utvrđenu veliku vjerojatnost rizika pri konzumaciji proizvoda, navedeni proizvod nije prikladan za prehranu.

dm drogerie markt je proveo opoziv i povlačenje opasnog proizvoda, a objavu potražite na web stranici. Ukoliko ste kupili instant kašicu Alnatura "4-Korn Getreidebrei" 250 g s rokom trajanja do 30. 11. 2015. možete je vratiti u najbližoj prodavaonici dm-a uz povrat novca.

 

Podaci o proizvodu:
Proizvod: Alnatura "4-Korn Getreidebrei" , 250 g
Pakiranje: vrećica od 250 g upakirana u kartonsku kutiju
Oznaka roka valjanosti: 30. 11. 2015.
Proizvođač:  Holle Baby GmbH
Zemlja podrijetla:  Švicarska
Distributer:  "dm drogerie markt" d.o.o. Zagreb.

 

Kupac.hr


26.11. 2014.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku