Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

S tržišta se povlači mlijeko proizvođača Dukat i Vindija

S tržišta se povlači mlijeko proizvođača Dukat i Vindija

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu mlijeka proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d sa tržišta zbog sumnje na povećanu koncentraciju mikotoksina aflatoksina M1, na koju su upozoreni sa tržišta BiH.

Nakon službenog uzorkovanja mlijeka utvrđene su koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza koji će biti poznati sredinom veljače.

Proizvođačima je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje sa hrvatskog i svih ostalih tržišta sljedećih proizvoda:


Vindija d.d.

trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 1L, rok valjanosti: 3.7. 2013.

trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 1L, rok valjanosti: 24.5. 2013.  i 31.5.2013.


Dukat d.d.

trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje 0,5L, rok valjanosti:. 24.6. 2013.

trajno mlijeko, "Lagano jutro" 2,8% m.m., pakiranje 1L, rok valjanosti: 25.4. 2013.Proizvođači su izvijestili da su sve navedene šarže mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih. U cilju zaštite zdravlja potrošača, predlaže se potrošačima da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Veterinarska inspekcija provodi daljnji sustav nadzora nad svim proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje s ciljem pronalaženja uzroka ovakvih nalaza. Poduzimaju se i daljnje istražne aktivnosti vezane uz sljedivost u proizvodnji, s obvezom kontrole od strane proizvođača trajnog i svježeg mlijeka prije stavljanja na tržište, kao i kontrole sirovina svih dobavljača u cilju isključenja uzroka.

Tvrtke Vidija d.d. i Dukat d.d. poduzele su sve aktivnosti, koje uključuju uzorkovanje mlijeka svojih dobavljača kako bi iste izlučile iz proizvodnje.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje.

Ministarstvo poljoprivrede pravodobno će obavijestiti javnost o novim saznanjima, navodi se na njihovoj web stranici. 

Kupac.hr


8.2. 2013.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku