Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Hrvatski kupci sve manje troše na odjeću, obuću i prehranu

Hrvatski kupci sve manje troše na odjeću, obuću i prehranu

Cijene gotovo svakodnevno rastu, a hrvatski kupci sve teže izlaze na kraj s cjelokupnom gospodarskom situacijom u zemlji. Osim divljanja cijena, otegotna okolnost su i gubitci radnih mjesta i ostali nepovoljni čimbenici. Što o svemu tome kažu hrvatski građani doznajte iz još jednog GfK istraživanja.

U ovo vrijeme godišnjih odmora preko četiri petine naših građana (84%) i dalje je zabrinuto zbog  krize za koju smatraju da će kod nas trajati još najmanje tri godine ili čak više od toga. Najviše ih pogađa ekonomska / gospodarska nestabilnost (oko dvije trećine) te stopa nezaposlenosti (gotovo polovinu).

Približno samo14% građana smatra da ćemo u narednih godinu dana izaći iz krize, 19% ocjenjuje da iz krize izlazimo unutar tri godine ali 65% ih navodi da će se kriza kod nas nastaviti i nakon tri godine. Takvih velikih pesimista je najviše (71%) u Slavoniji te Lici / Kordunu / Banovini a najmanje u Zagrebu i okolici (48%).

Dok u oko 18% kućanstava ispitanici navode da ne osjećaju posljedice krize kod ostalih se posljedice najviše odnose na smanjene troškove za sve oblike razonode / zabave (56%), zatim odmah dolazi odjeća i obuća (55%), niži troškovi prehrane i/ili osobne higijene (kod 31%). Oko 28% kućanstava ocjenjuje da ima negativne posljedice zbog smanjenja plaće ili kašnjenja isplate plaća kod nekog od ukućana. Otkaz na poslu (barem jednog člana kućanstva) ozbiljno pogađa gotovo 10% kućanstava. U 4% kućanstava ne mogu više otplaćivati kredite.

Sada se gotovo 50% građana  boji da će dalje rasti mogućnost gubitka posla ili će se još teže naći  posao, odnosno,  80% građana se slaže s tvrdnjom da će nezaposlenost i dalje rasti.

Trenutnom financijskom situacijom zadovoljno je 20% građana, suprotno -  izrazito nezadovoljnih je čak 56%. Stoga ne čudi da će se  njih  69% manje zaduživati u slijedećih godinu dana (manje uzimati kredite, koristiti dozvoljeni minus po tekućem računu, koristiti kreditne kartice).

Razmišljajući o slijedećih godinu dana područje koje najviše zabrinjava građane u Hrvatskoj je ekonomska / gospodarska nestabilnost - 63%. Na drugom je mjestu gubitak posla / povećanje stope nezaposlenosti - 47%. Slijede: smanjenje životnog standarda - 38%, neefikasna vlada  - 28%, inflacija / rast cijena - 36%, sektor javnog zdravstva - 17%,  kriminal  / korupcija - 15%, vanjski dug Hrvatske - 9%. Sadržaji poput zagađenje okoliša,  kvaliteta / politika obrazovanja,  građanski nemiri, terorizam i sl. na dnu su liste zabrinutosti a svaki od njih ima učešće od 7 ili manje postotaka.

O istraživanju: prikazani podaci rezultat su istraživanja  na reprezentativnom uzorku (n=1.000 ispitanika), starost 15 + godina, slučajni odabir; osobni  intervju u kućanstvu; srpanj  2012.

Kupac.hr


20.8. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku