Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Kako se uspješno boriti protiv poskupljenja namirnica?

Kako se uspješno boriti protiv poskupljenja namirnica?

Cijene ove godine nikako ne idu na ruku kupaca. Osim što nam je PDV skočio na neugodnih 25%, suša koja je poharala Slavoniju i ostale dijelove Hrvatske ne ostavlja puno optimizma za jesenske kupovine.

Dok dio kupaca jednostavno uđe u supermarket, napuni kolica i plati, ali sve je više onih koji itekako paze što će kupiti i po kojoj cijeni. Tome u prilog idu i statistike posjeta na portalu Kupac.hr iz kojih je vidljivo da se sve više naših čitatelja zadržava u pregledavanju kataloga s povoljnim ponudama.

No, pitanje je koliko se zaista isplati kupovati na akciji. Maloprodajni lanci ulažu velik novac u oglašavanje tzv. vikend akcija i "neodoljivih" kratkotrajnih ponuda. Istina, dva ili tri artikla u takvoj akciji zaista se isplati kupiti, no ako samo zbog tih proizvoda odlučite ući u određeni trgovački centar budite sigurni da ćete kupiti i nešto što vam u tom trenutku možda nije potrebno.

Iz tog razloga dobro je pregledati stanje zaliha namirnica kod kuće i planirati pripremu hrane unaprijed. Kupit ćete samo onoliko koliko ćete potrošiti u planiranom vremenu, a namirnice vam se neće gomilati i čekati istek roka trajanja.

Ako pregledom povoljnih ponuda primijetite da će primjerice cijena mesa u određenom trgovačkom lancu biti povoljna sredinom tjedna, pričekajte s kupnjom jer će vam se kupovina u nekoliko faza više isplatiti nego da odjednom natrpate kolica namirnicama koje vam u tom trenutku nisu potrebne.

Isto tako, kad idete po određeni akcijski artikl nije naodmet provjeriti cijene ostalih proizvoda koje trebate u svom kućanstvu. Možda ćete otkriti povoljnu priliku za proizvod koji doista trebate pa ga odmah uvrstite na svoj popis za kupnju.

Naravno, svako planiranje iziskuje vrijeme pa možda ne bi bilo naodmet da svoj plan pripreme hrane i kupnje namirnica upisujete u excell tablicu. Jednostavno je, pregledno i pruža vam trenutačnu informaciju o proizvodima koje trebate ili ne trebate.

I za kraj, ono jedan od najboljih načina za štedljivu kupovinu je kupnja namirnica na internetu. Kad ste u prodajnom prostoru teško je odoljeti šarenim reklamama i atraktivnim pakiranjima jer mi smo ipak samo ljudi, ali kod kupnje na internetu niste izravno izloženi tim mamcima.

Kod ovakve kupnje morate imati neki plan i uvijek možete vidjeti kolika je vrijednost proizvoda koje ste stavili u "košaricu". Osim toga veliki trgovački centri u gradovima već imaju dobro uhodan sustav dostave na kućni prag, a dostave preko određenog iznosa su besplatne.

Vjerujemo da će vam ovih nekoliko savjeta pomoći da lakše organizirate svoju kupnju i kupujete povoljnije jer uz svakodnevna poskupljenja danas je pravo umijeće preživjeti.

Kupac.hr4.9. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku