Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Kupac.hr vam čestita Svjetski dan prava potrošača

Kupac.hr vam čestita Svjetski dan prava potrošača

Svjetski dan prava potrošača obilježava se od 15. ožujka 1983. godine u 110 država, čije su udruge za zaštitu potrošača članice Consumers Internationala.

Dana 9. travnja 1985. Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Rezoluciju 39/248 i "UN-ov vodič za zaštitu potrošača" koji je sadržavao osam temeljnih prava potrošača kao smjernice koje osiguravaju okvir za definiranje nacionalnih politika za zaštitu potrošača kao sustava zaštite temeljnih ljudskih prava, dostojanstva i gospodarskih interesa potrošača.

Proslava ovog dana korijene ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 15. ožujka 1962. godine. Tom Deklaracijom definirana su četiri temeljna prava potrošača na tržištu roba i usluga:

  • pravo na sigurnost roba i usluga
  • pravo na cjelovitu, istinitu i pravodobnu informaciju
  • pravo na izbor roba i usluga
  • pravo potrošača da se čuje njihov glas


Svjetski dan prava potrošača je dan za pokazivanje solidarnosti između pokreta za zaštitu potrošača koji promiču osnovna prava svih potrošača, sa zahtjevom da se ta prava poštuju. To je ujedno i prigoda da se javno digne glas protiv zloupotreba na tržištu roba i usluga i socijalne nepravde koji ugrožavaju prava potrošača.

Zaštita potrošača ugrađena je i u hrvatsko zakonodavstvo pa ovdje možete vidjeti što o tome kaže Zakon o zaštiti potrošača (NN br. 79 od 30.7. 2007.).

Kada je riječ o pravima potrošača u Hrvatskoj situacija nije nimalo blistava jer u državi vlada potpuni nered i pravni kaos. Prema priopćenju Udruge Potrošač zakonski propisi se ne poštuju: komunalna poduzeća naplaćuju usluge koje ne isporučuju, nepostojeće tvrtke uzimaju novac za robu koju ne isporučuju, broj reklamacija potrošača je u porastu itd.

Ali potrošači se ne trebaju odustati od svojih prava. Zajedničkim nastupom neke su promjene ipak moguće koliko god institucionalno rješavanje problema bilo sporo.

Na portalu Kupac.hr od početka podržavamo prava potrošača kojima smo posvetili rubriku Vaša iskustva u kojoj objavljujemo tekstove čitatelja o zadovoljstvu proizvodima ili uslugama koje plaćaju. Drago nam je što ste nas prepoznali kao mjesto koje će pomoći da se vaš glas čuje što dalje i zato vam danas čestitamo Svjetski dan prava potrošača.  

Kupac.hr


15.3. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku