Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Kako se možete zaštititi od krađe identiteta

Kako se možete zaštititi od krađe identiteta

Prema najnovijem istraživanju Javelin Strategy & Research gotovo 12 milijuna Amerikanaca bili su žrtve krađe identiteta u 2011., što je porast od 13% u odnosu na prethodnu godinu.

Porastu krađe identiteta potpomogao je sve veći broj neopreznih korisnika pametnih telefona i društvenih mreža.

Stručnjaci smatraju da kartičarske tvrtke sve više pozornosti posvećuju sigurnosti pa su se kradljivci identiteta orijentirali na korisnike pametnih telefona i društvenih mreža gdje korisnici puno manje pozornosti posvećuju sigurnosti.

Broj korisnika čijim se osobnim podacima pristupilo u 2011. povećan je za 67%, prvenstveno zahvaljujući većim provalama u sustave, kao što je upad u Sonyjevu bazu PlayStation korisnika kada su hakeri ukrali osobne podatke desetcima milijuna korisnika, a nekima od njih i brojeve kreditnih kartica, piše Reuters.

Javelinovo istraživanje je pokazalo da je korisnik čiji su podaci ukradeni provalom u sustav ima 9,5 puta više izgleda da postane žrtva krađe identiteta.

Ohrabruje podatak da usprkos povećanju broja prevarenih korisnika kreditnih kartica nije porastao broj krađa novčanih iznosa s njihovih računa. Proteklih 9 godina tvrtka Javelin analizira podatke i provodi istraživanja o krađama identiteta, koje obično završavaju otvaranjem novih računa na ime oštećenih.

Korisnici pametnih telefona su za 1/3 u većoj opasnosti da postanu žrtve krađe identiteta u odnosu na druge korisnike. Istraživanje je otkrilo da 62% korisnika pametnih telefona ne koristi zaštitne lozinke čime sadržaj njihovih telefona postaje lak plijen.

Skidanje aplikacija isto može biti problem jer korisnici tako mogu skinuti program koji sakuplja i distribuira njihove osobne podatke.

Javelinovo istraživanje je otkrilo da mnogi korisnici društvenih mreža otkrivaju previše osobnih podataka kao što su datum rođenja, koju su školu pohađali, broj telefona i druge informacije.


Savjeti kako se možete zaštititi od krađe identiteta:

- Zaštitite šifrom svoja osobna računala i mobilne uređaje. Izbjegavajte odavati osobne podatke koje netko može iskoristiti za potvrdu identiteta.

- Pripazite kakve aplikacije skidate. Preuzimajte aplikacije samo putem provjerenih servisa koji nadziru aplikacije, poput iTunesa.

- Oprezno dijelite podatke kada ste spojeni na javnu Wi-Fi mrežu.

- Redovito pratite online transakcije na vašoj kreditnoj kartici. Ako primijetite sumnjivu transakciju odmah o tome obavijestite svoju banku.

- Ozbiljno shvatite obavijesti o krađi identiteta. Ako je netko pristupio vašim osobnim podacima razmislite o aktiviranju usluge koja vodi računa o vašoj sigurnosti.
Kupac.hr


24.2. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku