Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku

Maštoviti proizvodi hrvatskih inovatora

Maštoviti proizvodi hrvatskih inovatora

Inovacije mijenjaju svijet i svi se divimo praktičnim proizvodima koji nam olakšavaju život, ali koji uglavnom dolaze iz razvijenih zemalja. No, put od inovacije do tržišta dug je i trnovit, a investitori često nemaju sluha da pruže priliku takvim proizvodima i njihovim izumiteljima.

Često kažu kako smo napredni u svim područjima; od sporta, znanosti, medicine i sl., ali nimalo ne kaskamo za svijetom kad je riječ o inovacijama. U Savezu inovatora Istarske županije otkrili smo stvarno zanimljive proizvode koje bismo voljeli jednoga dana vidjeti na policama trgovina.

U pregledu donosimo samo one koji su nam se učinili najzanimljivijima. Neke od ovih proizvoda već možete naručiti, a drugi još čekaju investitore pa ako imate viška novca koji biste željeli uložiti možda vam se neki od ovih ideja učine kao pametna investicija.

1. Dječja kružna slagalica "Spektar"
djecja slagalica spektar.jpg
Igračka za djecu od 4-7 godina koja omogućuje pravilno slaganje spektra boja, razvija smisao za kombinatoriku, memoriju i potiče kreativnost, a kod mlađe djece razvija učenje boja i brojenje. Slagalica ima neograničen broj kombinacija i može poslužiti za grupna natjecanja djece u brzini slaganja.
Inovator: Ratko Antić (napravljen je prototip, traži se partner za plasman i nudi se pravo proizvodnje)

2. Višenamjenski romobil
romobil.jpg
Sportski rekvizit koji se može koristiti na kopnu ili snijegu. Osnovni dio konstrukcije čini glavna ploha od vodootporne šperploče ili plastike koja s mehanizmom volana, kočnicom i kotačima čini "karić". Kotači se mogu zamijeniti skijama i onda se dobiva ski-karić, a kad na romobil stavimo skije dobivamo ski-romobil. Zabava za sva godišnja doba.
Inovator: Ugo Fabian (napravljen je prototip, nudi se pravo proizvodnje)

3. Maska za suzbijanje hrkanja
hrkanje.jpg
Ovo je tehničko pomagalo koje pomaže kod suzbijanja hrkanja. Maska je izrađena od elastičnog materijala s trakama za pričvrščivanje i sustavom za regulaciju protoka zraka. Maska onemogućuje prolaz zraka između maske i lica korisnika.
Inovator: Ceno Tomov (napravljen prototip, traži se investitor)

4. Istarski suveniri od zlata - privjesci glagoljice
glagoljica nakit.jpg
Ovi originalni suveniri nagrađeni su na 1. Međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2004. (brončana medalja) i 53. Međunarodnoj izložbi inovacija EUREKA u Bruxellesu (brončana medalja)
Inovatorica: Klaudija Vorić (traži se plasman na tržištu)

5. Dječji električni skuter Mini Jet 2000
skuteri.jpg
Mini Jet 2000 je dječji električni skuter za vožnju u bazenima, morskim uvalama i jezerima. Dimenzije skutera su 180x100 cm, izrađen je od specijalne prozirne folije otporne na udarce, a opremljen je za zabavu sudaranja na vodi, poput elektromobila na suhom. Inovatori: Franc Žirovnik i Peter Maša (organizirana je proizvodnja, traži se partner za plasman na tržištu i prodaje se pravo proizvodnje)

6. Lanci za obuću "STOP ICE"
lanci za cipele.jpg
Ovo pomagalo onemogućuje proklizavanje obuće na ledu ili poledici. Praktično je za nošenje u posebnoj torbici. Lako se postavlja na mušku i žensku obuću, a izrađeno je od kvalitetne gume s protukliznim izbočenjima.
Inovator: Nedžad Devović (nudi se proizvod i pravo na proizvodnju)

7. Vlažne maramice za čišćenje mobitela
maramice mobitel.jpg
Vlažne maramice za čišćenje mobitela poboljšanog sastava od dosadašnjih proizvoda slične namjene, sastoje se od netkanog tekstila (nonwovena) dimenzija 145x120 mm i debljine 0,4 mm te težine 2,4 g koji se vlaži otopinom. Pakira se u pojedinačne omote što omogućuje zaštitu sastojaka, održava optimalan postotak vlažnosti i ne ostavlja tragove na mobitelu.
Inovatorica: Marina Črnac (nudi se proizvod, primaju se narudžbe info@mobyclean.hr)

8. Naprava za stavljanje kapi u oči
kapanje ociju.jpg
Ovaj izum spada u oblast medicinskih pomagala koja služe za pomoć pri kapanju kapi u oči. Tehnički problemi koji se rješavaju ovim izumom jesu kako kod kapanja u oči, spriječiti dodir kapaljke i trepavice. Ujedno ona služi i kao vodilica za istovremeno centriranje oba oka. Dok sprava miruje, bez potrebe posebnog nadziranja, pomičemo bočicu vodilicama i unosimo lijek u oči.
Inovator: Sergio Budicin (nudi se pravo proizvodnje)

9. Samoljepljiva higijenska daska za WC školjku
daska za skoljku.jpg
To je podloga koja se lijepi na zahodsku dasku sa 100 samoljepivih vodootpornih listića debljine 1 mm. Svaki korisnik prije uporabe jednostavno skine listić i sjeda na novu higijensku podlogu. Odlično rješenje za javne zahode gdje su higijenski uvjeti uvijek glavni problem. Nagrade: 32. Međunarodni sajam inovacija u Ženevi (brončana medalja), ARCA 2004 (srebrna medalja).
Inovator: Elvis Soldatić (traži se prodaja licence)Kupac.hr10.1. 2012.

Podijeli e-mailomPodijeli na TwitteruPodijeli na Facebooku